dijous, 24 de març del 2016

Legió d'honor i hipocresia


Continuant amb l'entrada que acabo de publicar avui mateix, llegeixo a "The Guardian" que a primers de mes, el dia 6 de mars, França, representada pel President de la República, François Hollande, va concedir la més alta distinció que la República Francesa atorga, la "Légion d'Honneur" al príncep saudita Mohammed bin Nayef , hereu al tro d'Aràbia Saudita i ministre de l'interior.

Entroncant amb el que escrivíem a l'entrada anterior en relació a criteris d'adjudicació (medalla d'or de l'Ajuntament de Barcelona adjudicada -i ara retirada- a Cristina de Borbó), no acabo d'entendre quins poder ser els motius que acrediten el senyor bin Nayef (segurament molt respectable) com a mereixedor de tal distinció (no n'hi ha d'altra més important a França).

La versió oficial és que se li ha atorgat pel suport del seu país, Aràbia Saudita, en la lluita contra el terrorisme d'Estat Islàmic, en particular, a partir dels atemptats del 15 de novembre de 2015 a París. Però altra vegada, com en el cas de Barcelona, em semblen uns criteris d'una feblesa que fa esfereir.

Seria ingenu no tenir en compte que la política fa estranys companys de viatge i que això de les aliances polítiques és molt complicat i que els ciutadans del carrer som incapaços d'entendre-ho, en particular si fa referència a tot el merder que hi ha instal"·lat a l'Orient Mitjà entre Síria i Irak.

Només en aquest contexte es pot entendre que tan alta distinció hagi estat concedida al representant d'un estat on, només aquest any 2016 s'han executat setanta (sí, setanta) condemnes a mort, utilitzant el simpàtic mètode de la decapitació (el que per cert fan servir també els nois d'Estat Islàmic), un estat on les dones tenen gairebé menys drets que els camells, i un estat on la llibertat d'expressió és com una broma de mal gust.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada